[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”7 Tips voor succesvolle Channel Incentives” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Het is bijna 1 oktober en dan starten traditioneel de eindejaar acties. Veelal zijn dit soort acties incentives, of beloning op gerealiseerde omzet. Ik heb hier niets op tegen omdat het altijd leuk is om een beloning te ontvangen voor extra inspanningen. Waar ik wel iets tegen heb is de manier waarop deze incentives worden gecommuniceerd. Ik heb daarom 7 tips geschreven om het komende kwartaal maximaal resultaat te halen uit jouw Channel Incentive.

1. Consistentie

Een goed incentive programma moet je eigenlijk niet loskoppelen van alle andere communicatie. Het is bijvoorkeur een integraal onderdeel van een breed communicatieplan en heeft een uniforme uitstraling, consistente boodschap en is een schakel in het lange termijn plan. Als alle communicatie assets consistent zijn draagt dat bij aan een sterke merkbeleving en overall herkenning.

2. Middelen

Channel Incentives worden vaak gestart uit een beschikbaar budget. Doel is bijzaak. Dat is niet zo productief. Je gaat namelijk op basis van het beschikbare budget iets ontwikkelen en verliest daarbij het doel uit het oog. Start met een doel en ga dan kijken welke middelen je hiervoor nodig hebt. Dit doel is bijvoorkeur ook onderdeel van een overall doelstelling. Door het doel centraal te stellen kan je ook wat creatiever zijn met het budget.

3. Communicatie

Het succes van Channel Incentive programma’s wordt vaak bepaald door de manier hoe het incentive wordt gecommuniceerd. In een wereld waar wij bijna uitsluitend e-mail gebruiken als instrument is het ontzettend moeilijk om op te vallen. Kies dus een aantal communicatie kanalen en schroom niet om „old school” te gaan. Verder zijn er bij incentives altijd heel veel regels waar je je aan dient te houden. Hoe meer regels hoe vager het wordt. Houd het eenvoudig, helder en persoonlijk. „What’s in it for them!” Verder is het handig om te vermelden waar en wanneer overzichtsstanden te zien zijn.

„What’s in it for them!”

4. Maak realistische targets

Zorg dat je doelen realistisch zijn. Voor jouw eigen organisatie maar ook voor alle deelnemers. Als doelen onbereikbaar lijken of onrealistisch dan starten deelnemers niet eens, zelfs als de prijs interessant is. Return On Investment gaat in deze context ook twee kanten op. Als je ergens effort in steekt moet het realistisch zijn welke uitkost je mag verwachten. Is dit uit verhouding kun je op problemen wachten.

5. Beloon alle Partners

Ik zie te vaak dat er in een incentive één mega prijs is voor de top 10 winnaars. Dit werkt erg demotiverend. Door iedereen een gelijke kans te geven creëer je een positieve beleving rond jouw incentive en is de kans op succes veel groter. Om iedereen een gelijke kans te geven kan je bijvoorbeeld werken met categorieën en selecteer je per categorie een winnaar. Wees ook op voorhand duidelijk of het doelstellingen zijn per partner of per individuele deelnemer. Duidelijkheid vooraf zorgt voor veel minder teleurstellingen achteraf.

6. Houd het actueel en blijf opvallend

Jouw Channel Incentive profiteert enorm indien je tijdig bijstuurt en je het programma aanpast aan veranderende omstandigheden, zeker als jouw incentive over een langere periode loopt. Door deze veranderingen te omarmen blijft het programma actueel en houdt het aansluiting met de markt. Daarnaast is jouw incentive niet het enige dus het is ook van belang om continu aantrekkelijk te zijn. Vraag je partners regelmatig om feedback (Voice of Customer Sessies) en optimaliseer jouw Incentive met de feedback en tips.

7. Last but not least „Het is niet gemakkelijk”!

Channel Incentive programma’s zijn er al sinds de „oudheid” en ik neem het niemand kwalijk als je denkt: ”Even een incentive in elkaar draaien, planning maken en gaan.” Helaas werkt het niet meer zo eenvoudig. Het landschap is enorm veranderd, de communicatie kanalen verschoven, jouw concurrentie ligt niet te slapen en partners zijn veel kritischer geworden. Het is werk van specialisten geworden die beschikken over moderne marketing tools waar goede analyses gemaakt kunnen worden. Specialisten die een ruime ervaring hebben in Channel Marketing en bereid zijn een stap verder te gaan.

”Even een incentive in elkaar draaien, planning maken en gaan.”

Als je deze 7 tips in acht neemt zal je merken dat Channel Incentive programma’s ongelofelijk succesvol kunnen zijn en dat de waardering van je business partners groot is.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]