[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Channel Marketing Trends voor 2018″ use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]De afgelopen weken heb ik mij weer uitbundig laten inspireren door veel evenementen met prachtige key notes. Ik heb daarnaast bijzonder genoten van het nieuwe boek van Steven Van Belleghem: Customers of tomorrow.

Ik heb al de trends eens op een rijtje gezet en maak een voorzichtige voorspelling voor 2018.

AI komt ook in het kanaal

Artificial Intelligence zal ook in channel communicatie gebruikt gaan worden. E-mail werkt bijna niet meer en daarvoor komen slimme websites in de plaats die klanten te woord staan. Deze gesprekken zullen door Chatbots gevoerd gaan worden. Chatbots is een manier om echt één op één te gaan communiceren.

Als voorbeeld kun je dus denken aan een vraag die een eindklant stelt: Ik zoek een oplossing voor betere WiFi op kantoor. Via een landingspagina kom je bij een Chatbot. De Chatbot start een conversatie en kan dan doorvragen: Hoe ga je het gebruiken? Hoeveel gebruikers? Is veiligheid belangrijk? Heb je regelmatig gast gebruikers? etc. Vervolgens kan de Bot een advies geven welke systeem het beste bij jouw organisatie past. Daarnaast kan de Bot adviseren om dit bij Reseller Jansen in de nabije omgeving van het kantoor te bestellen of een vrijblijvend gesprek of demo in te plannen.

Dus in plaats van tientallen pagina’s te moeten doorspitten van WiFi routers en maar op goed geluk iets uitzoeken kan een Bot jou heel persoonlijk een advies geven.

Hyper Personalization

De dagen van een algemene persona zijn geteld. Het gaat niet om algemeenheden maar om één persoon, een individu met eigen wensen, vragen en eisen. Communicatie moet super persoonlijk worden; het moet over jou gaan, jouw situatie, jouw probleem, jouw uitdaging. Dus weg met one-size-fits-all en kom maar op met een persoonlijke benadering!

Dat doen wij toch al jaren, hoor ik je denken. Ik dacht dat eerlijk gezegd ook. Ik ben toen maar eens voorbeelden gaan zoeken en kwam eigenlijk niet bij goede voorbeelden terecht. De auto-industrie lijkt hier veel te kunnen leren. Ik kreeg een algemene mailing van winterbanden. Ruim 20 banden en velgen met vage omschrijvingen of deze nu wel of niet goed bij mijn auto passen. Dat ik het bericht kreeg vind ik logisch, want het sneeuwde van de week. Het is dus wel actueel.

Waar het misgaat is dat er in de communicatie totaal geen link wordt gelegd naar mij. Waarom krijg ik niet een persoonlijke bericht waar staat: Beste Hennie, speciaal voor jouw auto hebben wij 3 sets winterbanden geselecteerd. Ze weten alles van mij en mijn auto en zouden mij dus kunnen adviseren welke het beste passen bij mijn auto.

Het zou ook helpen als ze van de 3 sets een gebruikerservaring zouden delen. Iemand met eenzelfde auto die zijn of haar ervaring deelt. Om mij over de streep te trekken zouden ze zelfs nog kunnen aangeven dat ik komende vrijdagmorgen van 9:00 tot 12:00 uur direct geholpen word en de velgen direct, vakkundig, gemonteerd worden terwijl ik geniet van een cappuccino en een Kerststol o.i.d.

In channel communicatie wordt dit een enorme uitdaging en zal er creatief gezocht moeten worden naar een balans tussen het delen van data en persoonlijk maken. Vendoren zullen intensiever moeten gaan samenwerken met resellers om te profiteren van de informatie die de reseller van hun klanten hebben.

Social is dood: lang leve social!

Doordat het spammen van contacten in 2018 echt afgelopen is door de nieuwe GDPR-wetgeving gaan wij als marketeers ineens weer social media omarmen. En terecht! Kanalen groeien als kool. Instagram is in 2017 gegroeid naar 800 miljoen gebruikers en heeft super tools om te adverteren.

Ook LinkedIn gaat het goed doen in 2018. Door recente verbeteringen in hun advertentie tools is het eenvoudig om jouw boodschap onder nieuwe contacten te delen. Twitter gaat het moeilijk krijgen. Adverteren via Twitter is een ingewikkeld proces en dat maakt het minder aantrekkelijk om te gebruiken.

Mond tot mond

95% van B2B marketeers geven aan dat mond tot mond promotie erg goed werkt. Het is gebaseerd op vertrouwen en een advies van een vriend of vriendin heeft veel waarde. Zeker als de persoon in kwestie een hoge sociale status heeft. Er zijn een aantal stadia van beïnvloeden: van positief over jouw merk tot echte ambassadeurs.

Hier worden in een rap tempo allerlei nieuwe social seeder- en listening tools voor ontwikkeld. Tools die jouw merk helpen om waardevolle content via jouw ambassadeurs in hun netwerk te verspreiden. Dit kan ook door samenwerkingen op te zoeken met beïnvloeders zoals populaire bloggers en vloggers.

Ik denk dat dit weleens dè channel marketing tools van 2018 gaan worden. Je kan als vendor immers eenvoudig waardevolle content produceren en gecontroleerd laten verspreiden door jouw ambassadeurs. Stel, een gemiddelde ambassadeur heeft 500 contacten in zijn of haar netwerk en je hebt 500 ambassadeurs. Dan heb je per verspreide boodschap een bereik van 250.000 contacten![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

×

 

Hello!

Neem direct contact met mij op via WhatsApp

× Stuur een bericht via Whatapp