[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”De kracht van social selling en social advocacy in het indirecte kanaal
” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Waar we enige tijd geleden massaal aan het social sellen zijn geslagen, krijgen we dit jaar steeds meer artikelen voorgeschoteld over employee- en social advocacy. Beide trends zijn ontstaan door de steeds meer online georiënteerde klant. Waar verkoop ‘vroeger’ uitsluitend ‘real life’ plaatsvond, gebeurt dit nu grotendeels online, waarvan social selling een logisch gevolg is. En waar mond-tot-mond reclame de drijvende kracht achter vele succesvolle bedrijven was, is het niet meer dan logisch dat hier vandaag de dag social media voor wordt ingezet.

In 2018 zien we de trends zich verder ontwikkelen en in de praktijk gebracht worden. Ook in B2B en zelfs ook in het indirecte kanaal, waarin onze relaties werkzaam zijn. Hieronder een aantal bevindingen en tips om in 2018 geen reden meer te hebben om niet aan de slag te gaan met social selling en social advocacy.

Social Selling, hoe zat dat ook alweer?

Om nog even bij het begin te beginnen – Social Selling gaat niet over een groot gedeelte van je dag verspillen aan facebooken en het gaat ook niet over het zenden van informatie naar je LinkedIn netwerk.

Social Selling gaat over het inzetten van sociale netwerken om jezelf te positioneren (branding), om (potentiële) klanten aan te trekken, hen te begrijpen en jezelf in hen te kunnen verplaatsen. Het gaat over het bouwen van relaties met deze contacten en hoe dit jouw kansen biedt om meer te verkopen.

Social Advocacy gaat over mensen

Ook in B2B en in het indirecte kanaal zijn we mensen en doen we zaken met mensen. Social advocacy gaat over het delen van content (jouw content) met mensen die bereid zijn deze content te delen, aan te bevelen, in hun netwerk. Het gaat dus over jou en die ander en je plaatst dingen op social media vanuit jouw eigen naam. Potentiële klanten worden jouw klanten! Onderzoek heeft aangetoond dat een netwerk eerder geneigd is iets van jou zelf aan te nemen, dan van bijvoorbeeld de CEO van jouw organisatie. De CEO staat namelijk veel verder van jouw netwerk dan jijzelf.

Ook is onderzocht dat wanneer je niet snel start met het verspreiden van jouw boodschap richting jouw doelgroep, je er binnen 2 jaar gewoonweg niet meer toe doet voor je netwerk! Je mening raakt in de vergetelheid. Dit geldt ook voor jouw organisatie wanneer je niet start met het delen van jouw boodschap via klanten (customer advocacy).

Hoe dat komt? Door het enorme bereik dat social media heeft. Een simpele rekensom. Stel, je werkt voor een organisatie met 80 werknemers. Elke werknemer heeft ongeveer 500 contacten in zijn netwerk, dus als 100% van deze werknemers zou meedoen aan het employee advocacy programma zouden er maar liefst 40.000 mensen bereikt kunnen worden. Nu zullen nooit alle 80 medewerkers actief zijn, maar laat dit eens 20% zijn. Dan is het bereik nog steeds 8.000 mensen! Er bestaat op dit moment geen enkele andere manier dan sociale media om zó eenvoudig, zulke aantallen mensen te bereiken die bovendien geen koude contacten zijn, maar mensen uit je eigen netwerk.

Content is key

Het zal geen verrassing zijn dat het naast de ambassadeurs (medewerkers, klanten en relaties) uiteindelijk draait om de content. Die moet het delen waard zijn! Waarom zou iemand jouw boodschap willen verkondigen? Dit gaat verder dan social media; het gaat over waarom iemand jou, je diensten, je mening en je organisatie überhaupt zou willen aanbevelen aan zijn netwerk. Dit ligt eraan hoe de relatie tussen jullie is en in hoeverre jouw contact zó blij is met hetgeen je doet, dat hij het maar al te graag met zijn netwerk zou willen delen. Een positieve klantbeleving is dan ook enorm belangrijk.

Hoe je een succesvol mond-tot-mond programma in een indirect kanaal opzet, kun je lezen in deze blog.

Vind je het leuk om mee te discussiëren over dit onderwerp? Wij organiseren in samenwerking met onze partner Soworker op 16 maart een sessie over dit onderwerp. Meepraten? Meld je aan!

 

Bron: blog.smarp.com/social-selling-and-employee-advocacy-with-mario-martinez-jr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

×

 

Hello!

Neem direct contact met mij op via WhatsApp

× Stuur een bericht via Whatapp