[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Hoe zet je een succesvol mond-tot-mond programma op in een indirect channel?” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Het is dé trend voor 2018: mond-tot-mond advies. Met andere woorden: zorgen dat veel personen jouw organisatie of dienst gaan promoten in hun netwerk. Hoewel dit een no-brainer lijkt, is het behoorlijk complex om zo’n systeem op te zetten in een B2B markt. 

Om te beginnen zijn B2B netwerken vaak niet zo groot en gekoppeld aan één persoon. B2C netwerken zijn groter omdat je nu eenmaal veel meer mensen hebt die fan zijn van een product of merk. Maar uiteindelijk gaat het bij mond-tot-mond programma’s niet om kwantiteit, maar om de mate van invloed die de ambassadeur heeft op zijn/ haar netwerk.

Ten tweede zijn B2B oplossingen vaak niet erg sexy of leuk om te delen. Relaties willen misschien wel, maar weten niet goed wat ze dan moeten promoten. In een indirect channel komt daar nog bij dat er verschillende belangen zijn. Een fabrikant wil graag expliciet zijn of haar product gepromoot hebben, terwijl resellers graag onafhankelijk willen zijn en veel meer hun toegevoegde waarde willen promoten.

Tot slot, wat ook niet helpt is dat er bijna geen tools te vinden zijn die specifiek zijn ontworpen om te gebruiken in een indirecte channel structuur. We zullen dus creatief moeten zijn…

De moeite waard

Hoewel er barrières zijn is mond-tot-mond marketing een zeer effectieve manier om in B2B markten in te zetten, zelfs in indirecte channel markten. Het opzetten van een goed programma is te vergelijken met het opzetten van een ambassadeursprogramma of een employee advocacy programma.

Start klein

Wees niet te hebberig in het begin. Een paar contacten die positief over jouw dienst of oplossing praten is prima om mee te starten. Ga niet sturen of zelf bepalen wie een ambassadeursrol gaat krijgen. Jouw contacten geven zelf wel aan of ze daar belangstelling voor hebben. Wij hebben een fantastische tool gevonden die helpt om deze contacten te identificeren en ze te belonen voor hun enthousiasme.

Zorg voor materiaal

Als contacten enthousiast zijn en iets willen iets te delen waar ze tevreden over zijn of goede ervaringen mee hebben, kun je ze helpen door hier content voor te ontwikkelen. Deze content heeft als enige doel dat het de moeite waard moet zijn om te promoten. Maak het niet te plat maar wees ook niet vaag. Door content naar gerichte conversiepagina’s te sturen krijg je een goed beeld van wat wel werkt en wat niet. Blijf experimenteren en A/B testen, want successen in het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Maak het leuk

Gamification is niet voor niets populair. Een spelelement kan het leuk maken om iets te delen en als je er dan ook nog een leuke goodies en voordeeltjes bij krijgt maakt dat het geheel compleet. Zorg er ook voor dat jouw contacten er zelf voordeel uit kunnen halen. Dit geldt specifiek voor resellers. Bied hen gepersonaliseerde conversiepagina’s die het mogelijk maken dat hun enthousiasme ook voor hen extra business kan betekenen.

Blijf experimenteren

Er is helaas geen proven structuur die voor alles werkt. Dus wees creatief en ga experimenteren. Het is een relatief goedkope maar ook kwetsbare marketing methodiek dus koester je contacten en stel ze niet teleur![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

×

 

Hello!

Neem direct contact met mij op via WhatsApp

× Stuur een bericht via Whatapp