[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”HR can love marketing” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Bill Gates zei ooit eens “De sleutel voor ons succes is dat we altijd de beste mensen hebben aangenomen”. Dit klinkt aannemelijk, maar de meeste HR teams denken nu waarschijnlijk: “Goed idee Bill, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan”.

De juiste mensen op de juiste plek in het bedrijf plaatsen, dat is de uitdaging voor alle recruiters. Dat dit steeds ingewikkelder wordt blijkt ook uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2015-2016’ dat werd uitgevoerd door ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 800 Nederlandse HR-professionals.

Wij denken een stapje verder en vragen ons af: “Wat als alle processen in het aannemen van mensen geautomatiseerd worden?” Marketing automation kan hierbij de uitkomst bieden.

Externe communicatie
Het vinden van de juiste, gekwalificeerde kandidaten is voor elke HR afdeling een gedeelde pijn. Wat als we het wervingsproces kunnen automatiseren en vereenvoudigen door gebruik te maken van de corporate website en het marketing automation platform? Een marketing automation systeem helpt marketing en sales en zorgt voor een algemene omzet groei binnen je bedrijf. Waarom zou je dit ook niet inzetten om het proces van rekruteren te verbeteren?

Marketing automation kan in eerste instantie een belangrijke rol spelen in het creëren van awareness. Je kan bijvoorbeeld je social media kanalen koppelen, waarmee je niet alleen een dashboard hebt waar vanuit je kan communiceren, maar daarnaast ook toegang krijgt tot allerlei zeer waardevolle informatie.

Door bezoekers te volgen en waardes te hangen aan gewenst gedrag kan je potentiële kandidaten van tevoren scoren en beoordelen of zij geschikt zijn om uit te nodigen voor een gesprek. Met dit inzicht zal de uiteindelijke kwaliteit van de sollicitanten omhoog gaan.

Interne communicatie
Naast het creëren van awareness kan marketing automation op nog veel meer vlakken worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan alle interne communicatie.
Wie zit er nog regelmatig te wachten op bevestigingen van werknemers dat zij bijvoorbeeld de nieuwste bedrijfsvoorwaarden hebben gelezen? Of dat er video trainingen worden gegeven waarvan je niet zeker weet of de video’s wel echt worden bekeken?

Een marketing automation systeem kan met e-mails en een geautomatiseerde workflow automatisch updates versturen. Het is mogelijk om alle activiteiten te meten en te analyseren, en zo hoef je dus niet langer te raden wie wat gelezen/bekeken heeft.

Daarnaast geldt voor zowel HR als marketing dat ze inzicht moeten hebben in wensen en behoeftes van hun doelgroep en daar op moeten kunnen inspelen. Als HR dit doet leidt dit tot meer tevreden en betrokken medewerkers, wat weer positief naar buiten wordt uitgedragen. De waardevolle informatie die marketing automation genereert kan ingezet worden voor de verdere ontplooiing van activiteiten en het bijsturen van de strategie.

HR <3 Marketing
We zien de afgelopen jaren dat sales en marketing steeds dichter naar elkaar toe aan het groeien zijn. Datzelfde is mogelijk voor HR en marketing. HR werkt nu al samen met communicatie, maar er zijn nog zoveel manieren en middelen om de juiste mensen naar je toe te trekken en processen te versimpelen.

Nu we je in dit blog een klein tipje van de sluier hebben gegeven over wat marketing automation kan betekenen voor je HR-team, nodigen we je graag uit voor onze ChainConnection Garden Talk op vrijdag 21 oktober 2016. We zullen hier verder ingaan op de mogelijkheden van marketing automation en de samenwerking tussen HR en marketing.

Interesse? Meld je dan hier aan[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

×

 

Hello!

Neem direct contact met mij op via WhatsApp

× Stuur een bericht via Whatapp