[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Lang leve de nieuwe website; laat die klanten maar komen!” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]
Stel, jullie huidige website is gedateerd, bezoekersaantallen zijn niet zoals gewenst en je vindt dat het tijd is voor een verfrissing. Dus er wordt besloten dat er een nieuwe website moet komen. Om dit redesign goed aan te pakken en meer bezoekers te genereren, ga je op zoek naar een webbureau die kan helpen dit te bereiken. Je geeft aan dat je een nieuwe website wilt met waardevolle content en met het advies van dit vakkundige webbureau ga je aan de slag met de volgende stappen.
Buyer Personas
Je begint met het omschrijven van de Buyer Personas, fictieve prospects/klanten die jouw organisatie willen bereiken. Door Buyer Personas te beschrijven kun je gerichtere content opmaken omdat je meer inzicht hebt in wat zij interessant vinden. Tijdens het maken van Buyer Personas wordt er antwoord gegeven op vragen als:
– Wie is deze persoon? Laten we hem in dit geval Jan noemen.
– Hoe ziet de carrière van Jan eruit?
– Wat zijn de doelen en uitdagingen van Jan?
– Hoe kunnen wij Jan helpen?
Customer Journey Mapping
Na het omschrijven van de Buyer Persona kan er gekeken worden naar de klantreis die Jan aflegt, van het eerste contact tot herhaalaankoop. Tijdens Customer Journey Mapping worden alle pijnpunten (waar loopt Jan tegenaan?) en fijnpunten (waar is Jan heel tevreden over?) beschreven. Zo breng je de klantreis in kaart en kun je als organisatie zien waar je (potentiële) klanten verliest en dus iets kunt verbeteren.
Waardevolle content
Nu dit alles in kaart is gebracht, je weet wat de pijn- en fijnpunten zijn en wie de doelgroep is ga je waardevolle content maken. Er worden goede casestudies geschreven, prachtige video’s gemaakt en blogs geschreven. Alles met Jan in gedachten en gericht op de informatie waar hij naar op zoek is.
SEO/SEA
Om meer bezoekers te genereren wordt er een zoekmachine-specialist ingeschakeld. Keywords worden onderzocht, elke webpagina wordt SEO geoptimaliseerd en Googleadvertenties aangekocht. Overal is aan gedacht, de website is af, ziet er prachtig uit en heeft een top ranking in Google. Het kán niet anders dan dat het bezoekersaantal, en dus klantaantal, gaat groeien!
“Waar blijven die klanten?”
Helaas, het bezoekersaantal is gegroeid maar het aantal klanten die hieruit komen is beperkt. Hoe kan dat?
De achterliggende vraag is eigenlijk: “ik wil meer nieuwe klanten” terwijl de vraag die gesteld is: “ik wil een nieuwe website”. De aanpak was van binnen naar buiten: je hebt direct in middelen gedacht in plaats van eerst te kijken naar de daadwerkelijke vraag.
Onze ervaring leert
Hoewel de genomen stappen de juiste zijn, denk ik dat het handiger is om eerst te experimenteren met bestaande middelen. Er is vooral vanuit zendkanalen gedacht in plaats van dat het gesprek met de klant is aangegaan. Jan is niet verleidt om meer informatie over zichzelf te delen zodat er nog relevantere content geschreven kon worden. Want was de vorige website echt zo slecht? Waarom kwam Jan niet op de website, of was hij er wel maar wist je dat niet? En is Jan wel echt op zoek naar de content die je nu aanbiedt?
Dus kijk eerst wat jouw doelgroep nu écht wilt; waar is Jan naar op zoek? Begin met de huidige website en probeer met wat toevoegingen/aanpassingen de conversie te verhogen. Je kunt hier bijvoorbeeld een marketing automation systeem voor gebruiken om te kijken waar de bezoeker in geïnteresseerd is en steeds gerichtere content te plaatsen. Ga A/B-testen en probeer andere kanalen uit. Misschien is Jan niet geïnteresseerd in een website, maar zit hij wel elke dag op social media te zoeken naar informatie.
Ga de conversatie aan!
Met het beschrijven van Buyer Personas en een Customer Journey heb je een goed begin gemaakt om je klant centraal te zetten, maar is dit wel écht jouw klant? Door met je huidige klanten te praten en te experimenteren met bestaande middelen en verschillende kanalen kun je een beter beeld vormen van jouw (potentiële) klant en hier je content op aanpassen. Probeer zoveel mogelijkheden te creëren om een echt gesprek aan te gaan met je klant. Om je webbezoekers te verleiden kun je gebruik maken van de handvatten die Cialdini geeft, zie mijn vorige blogpost: In 6 stappen de ideale verleider.
Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar advies? Wij helpen graag!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]