[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Marketing automation voor bestaande klanten – een gemiste kans?” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Je zou het bijna vergeten, maar marketing automation gaat over meer dan alleen leadgeneratie. Als het op de juiste manier wordt ingezet, kan het onderdeel zijn van de complete customer lifecycle. Toch wordt marketing automation door de meeste bedrijven vrijwel alleen ingezet voor het genereren en nurturen van leads. Ik denk dat bedrijven een grote kans laten liggen door marketing automation niet in te zetten voor bestaande klanten.

Leads, leads, leads

Volgens Pepper Global’s Marketing Automation Trends Report geven B2B marketeers aan dat hun voornaamste doel van marketing automation is om meer gekwalificeerde leads te genereren. Dit argument is dan ook de voornaamste reden van de enorme populariteit en toename in gebruik van marketing automation systemen.

In de totale waanzin rondom betere en effectievere leadgeneratie, lijkt de keuze om marketing automation in te zetten voor bestaande klanten, totaal vergeten. Volgens een onderzoek van SiriusDecisions, gebruikt slechts 8% van de organisaties marketing automation voor hun bestaande klanten. Een gemiste kans!

Het nauwelijks inzetten van marketing automation voor bestaande klanten zou wel eens een reflectie kunnen zijn van het bredere verschijnsel waarin bedrijven nog steeds lijken te kiezen voor acquisitie boven retentie. Het is inmiddels toch algemeen bekend dat klant retentie een hogere ROI oplevert dat acquisitie…

De klantreis

De customer journey lifecycle bestaat uit een aantal fases. Na de aankoop (contact is een bestaande klant geworden) kun je de volgende fases onderscheiden: Receive, Use, Maintain en Recommend. In iedere fase kun je marketing automation inzetten om bijvoorbeeld retentie te verhogen, churn te verlagen en te zorgen dat je van een klant een duurzaam, loyaal contact maakt. Denk bijvoorbeeld aan een welkomstcampagne voor nieuwe klanten in de ‘Receive’ fase, of het aanbieden van een praktische workshop in de ‘Use’ fase.

Door eenvoudige, maar effectieve contactmomenten in te bouwen met je klant, kun je zorgen dat deze zich meer gewaardeerd voelt en de aandacht geven die hij verdient. Daarnaast kun je van het moment gebruik maken om mogelijkheden creëren om te cross- en upsellen. Een win-win situatie dus!

Meer weten over het inzetten van marketing automation voor bestaande klanten? Stuur mij dan een e-mail en ik vertel je er graag meer over![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

×

 

Hello!

Neem direct contact met mij op via WhatsApp

× Stuur een bericht via Whatapp