[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Marketing Automation werkt niet….” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

Elke marketing professional ervaart het; klantgedrag verandert en het wordt steeds lastiger om nieuwe klanten te bereiken. Marketeers gaan daarom naarstig op zoek naar nieuwe mogelijkheden. De meest prachtige buyer personas, customer journeys en content strategieën worden geschreven. Om die in te zetten is een goed marketing automation systeem nodig, dus marketeers gaan op zoek naar het perfecte systeem. Afspraken worden gemaakt, demo’s worden ingepland en na 2 maanden research en vergelijken is het zo ver; het marketing automation systeem wordt aangekocht!

“Zo, en dan gaan we nu perfecte content creëren en onze (potentiële) klanten bereiken!”

Zou je denken. Helaas blijkt het in de praktijk lastig om die mooie buyer persona’s en customer journeys aan goede content te verbinden. De klantvraagstukken die marketeers van tevoren bedenken, en waar dus content voor is geschreven, blijken ‘real life’ niet altijd de juiste. Dus marketeers gaan achterhalen waar de klant nou eigenlijk wél naar op zoek is en vraagt hiervoor medewerking aan de hele organisatie.

“Alleen op een onbewoond eiland…”

Opeens blijkt dat marketing de aansluiting mist met de rest van de organisatie en dat niemand écht bezig is de klant centraal te stellen. Maar het marketing automation systeem is al gekocht, dus moet gebruikt worden. Marketeers gaan ‘blind’ mailings versturen en er wordt steeds minder gekeken naar de gedachte achter deze mailings. Uiteindelijk verliest het marketing automation systeem zijn waarde en wordt niet meer gebruik. En dat is zonde!

“Hoe zet je marketing automation wél succesvol in?”

Door op een andere manier en op een ander moment het marketing automation systeem te gebruiken. Het is vele malen belangrijker om als marketing professional eerst de gehele organisatie te overtuigen dat het anders moet voordat het systeem gebruikt wordt. Iedereen moet met de neus dezelfde kant op staan en begrijpen hoe de klant benadert wilt worden. De manier van communiceren verandert, dus alle medewerkers moeten worden getraind. Sales en Marketing zullen vervolgens integraal moeten gaan samenwerken en hun krachten bundelen.

Zodra iedereen dezelfde gedachte deelt en het intern duidelijk is kan er gekeken worden naar buyer personas en customer journey mapping. Als vragen zoals “waar loopt de klant tegenaan?” zijn beantwoord is het tijd om met deze informatie het marketing automation systeem in te zetten. Op deze manier kun je content creëren waar de klant écht behoefte aan heeft i.p.v. content waarvan je als marketeer dénkt dat de klant behoefte aan heeft.

“Help wanted!”

Zoals het bij kleine kinderen werkt, werkt het ook bij organisaties; vreemde ogen dwingen! Door een externe partij te gebruiken voor ondersteuning bij dit soort veranderingen is de kans groter dat iedereen hierin meegaat. Op deze manier bereik je als marketeer (eerder) wat je wilt bereiken en kun je, samen met jouw organisatie, effectief (optionele) klanten bereiken!

Als je hulp nodig hebt om dit planmatig op te zetten? Let’s meet!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

×

 

Hello!

Neem direct contact met mij op via WhatsApp

× Stuur een bericht via Whatapp