[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Op weg naar Goud – mijn lessons learned (so far)” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]We zitten er middenin: de Olympische Spelen in Rio. En wat gebeurt er veel dit jaar; van de heftige val van Van Vleuten tot het dronken avontuurtje van Van Gelder. Beide keihard getraind voor dit moment, beide kans om er écht iets van te maken en door ongeluk of een ongelukkige keuze niet meer voor goud kunnen gaan. Door het zien van de passie, dedication en de teleurstelling van alle Olympische topsporters raken veel mensen geïnspireerd. Niet alleen qua sport (“Ik wil ook zo’n gouden plak als ik later groot ben!”) maar ook op andere vlakken.

Sinds een paar maanden werk ik bij ChainConnection en ik verbaas me steeds meer hoe veel ik al heb geleerd. Hoe ik van een ‘knutsel-marketeer’ steeds meer een strategische marketeer word. Het is grappig om te merken dat ik sommige dingen wat ik als marketeer heb geleerd, terug ga zien bij bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Hieronder een aantal “lessons learned” die niet alleen kunnen gelden voor topsporters maar ook voor organisaties.

Competitie = motivatie

Het is een feit: zodra er een wedstrijdelement aan toegevoegd wordt gaat iedereen beter zijn best doen. Voor de Olympische Spelen is dit logisch, ze willen die gouden plak en moeten daarvoor beter zijn dan hun concurrenten. Zodra de uitkomst niet is waar ze voor gingen, moet er dus iets veranderen. Ze gaan op een andere manier trainen of zich focussen op waar ze écht goed in zijn en van die 8 een 10 maken.

Binnen een organisatie werkt dit ook; voeg een wedstrijdelement aan een campagne voor bijvoorbeeld het interne salesteam en iedereen is nét wat meer gemotiveerd. Het mooie is dat je hiermee ook geleidelijk kunt zorgen voor een verandering, zoals een andere manier van communiceren met je (potentiële) klant. Door punten toe te reiken aan vooraf bepaalde opdrachten, is de motivatie hoger om het daadwerkelijk uit te voeren. Als men dan ziet dat het ook echt een positief effect heeft, zullen ze inzien dat een andere manier soms (ook) goed is.

Collect and adjust

Misschien heb je het wel gezien, die kastjes op de borst van de Nederlandse hockeymannen. Dit is niet alleen voor het meten van hun hartslag op dat moment, maar met name om data op te slaan. Zo worden bijvoorbeeld de looplijnen, intensiteit en snelheid gemeten zodat dit geëvalueerd en in de volgende wedstrijd verbeterd kan worden.

Om als organisatie je (potentiële) klant echt te leren kennen, is het verzamelen van verschillende data belangrijk. Hier gaat hier niet om looplijnen, maar om het gedrag en de behoeften van je (potentiële) klant. Door gebruik te maken van marketing automation software kun je al die data opvangen en verzamelen om zo een beter inzicht te krijgen. Het kost tijd om dit te analyseren en op in te spelen, maar in the end zorgt het er wel voor dat je relevanter kunt zijn, een klant op de juiste manier begeleidt en daardoor de kans op meer omzet groter is.

Als team heb je hetzelfde doel

Een mooi voorbeeld hier vind ik dat van Adelinde Cornelissen en haar paard Parzival. Adelinde is onderdeel van het Nederlandse dressuurteam en ondanks dat ‘haar’ Parzival ziek was (door een insectenbeet) wilde ze het team niet in de steek laten. Helaas was haar proef van korte duur want ze voelde dat Parzival het niet aankon, en dus groette ze af. Zelfs al voert ze een dressuurproef individueel uit, ze was zich ervan bewust dat ze onderdeel is van een team en acteerde daarnaar.

Bij een organisatie is dit eigenlijk ook zo. Het marketingteam en salesteam hebben allebei hun eigen kwaliteiten en werkzaamheden, maar ze zijn wel onderdeel van hetzelfde team. Een goede samenwerking tussen beide is, vooral in een B2B omgeving, ontzettend belangrijk. Door middel van een goede samenwerking kunnen deze teams voor meer waardevolle leads, nieuwe klanten en omzet zorgen. Een organisatie wordt pas echt relevant als Sales en Marketing gaat samenwerken en de (potentiële) klanten echt centraal gaat zetten.

Een mooi verhaal werkt

Yusra Mardini. De Syrische vluchtelinge die samen met haar zusje 7 uur zwom om een (kapotte) boot vol vluchtelingen aan wal te brengen. De Syrische vluchtelinge die nu in Rio zwemt voor goud. Ik vind dit prachtig en ik gun dit meisje die gouden plak. Al heeft elke topsporter een mooi verhaal, dit verhaal heb ik gelezen en het is blijven hangen. Door dit verhaal zie ik Yusra als een doorzetter, een jonge krachtige vrouw die keihard knokt voor haar doel.

In de consumentenmarketing wordt er altijd veel gebruik gemaakt van storytelling, maar ook in een B2B markt werkt dit heel goed. We doen immers geen zaken met bedrijven maar met mensen die persoonlijke voorkeuren, eigenschappen en behoeftes hebben. Goede verhalen worden onthouden door mensen en werkt vele malen beter dan puur een opsomming van de product USP’s. Door een verhaal persoonlijk, authentiek en relevant te maken gebaseerd op de behoeften van de doelgroep, zal je eerder die doelgroep bereiken en hun interesse wekken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

×

 

Hello!

Neem direct contact met mij op via WhatsApp

× Stuur een bericht via Whatapp