[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Start met passie en je hebt geen businessplan nodig” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Vorige week heb ik genoten van een midweek in een vakantiepark in Duitsland. Nou ja, genoten… Er misten nogal wat zaken om mijn verblijf echt prettig te maken. Dat zat hem gek genoeg niet in alle extra’s die het park bood. Deze extra’s waren aantrekkelijk en best wel slim uitgekozen. Nee, het zat hem in elementaire zaken: een goed bed bijvoorbeeld, of het verouderde en doorgezakte meubilair. De beperkte internet toegang door slechte wifi en een televisie die zó het museum in kon. En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Ik had een paar dagen om hier eens goed over na te denken en kwam tot de conclusie dat veel B2B bedrijven op eenzelfde manier met hun klanten omgaan. De basis wordt verwaarloosd en men richt zich nog alleen maar op de extra’s. Hoe zou dit toch komen?

Passie

Veel bedrijven zijn gestart uit passie. Passie om iets bij te dragen, te veranderen of het verschil te maken. In het verloop van het bestaan van deze bedrijven verandert er iets: bedrijven worden overgenomen en moeten geld verdienen. Het gaat niet meer om het mooiste product, de beste service of de meest creatieve oplossing. Passie maakt plaats voor hebzucht en ideologie maakt plaats voor kille berekeningen om kosten zo laag mogelijk te houden en winst te optimaliseren.

Medewerkers die dezelfde passie voelden als de ondernemer worden weggesaneerd en vervangen door personeel die voldoen aan de opdracht om te bezuinigen en zo veel mogelijk winst te maken.

Empathie

Bedrijven die uit passie werken voelen hun klanten feilloos aan. Ze hebben veel empathisch vermogen en kunnen zich ongelofelijk goed inleven. Dat is voor dit soort bedrijven namelijk de enige manier om met passie aan producten en/of diensten te werken. Bedrijven die uit zijn om geld te verdienen missen dit inlevingsvermogen en kijken met oogkleppen op naar hun klanten. Klanten zijn alleen nog interessant als je er meer aan kunt verkopen, of zij dit nu nodig hebben of niet.

Creativiteit

Wij worden nogal eens gevraagd om campagnes te voeren voor bedrijven die uitsluitend uit zijn om hun omzet te verdubbelen, hun winst te verhogen en de aandelen in waarde te laten stijgen. Deze uitgangspunten hebben altijd een rem op creativiteit. Terwijl mijn team juist heel enthousiast kan worden van een bedrijf dat uit passie werkt, waar medewerkers gedreven zijn en onze creatieve bijdrage mee kan helpen in een echte verandering. Dan spatten de ideeën je om de oren en lijkt tijd even geen factor meer. Het is echt gaaf om aan dit soort projecten te mogen werken!

Start met passie en je hebt geen businessplan nodig. Doordat je heel goed aanvoelt waar jouw klanten blij van worden word je vanzelf creatief en ga je dingen doen die jouw passie zullen versterken. Ongeacht in welk vak je zit.

Veel passie toegewenst![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]